De geschiedenis van de pilotenbril

De geschiedenis van de pilotenbril gaat terug naar de jaren 30 van de vorige eeuw. De vliegtuigen konden in die tijd steeds hoger vliegen en piloten in het Ameriakaanse leger klaagden over hoofdpijn door het felle licht. In 1929 vroeg Luitenant Generaal John MacCready aan de het medische apparatuur bedrijf Bausch & Lomb om een zonnebril te ontwerpen die de zonnestralen zou tegenhouden. Het oogspecialistische bedrijf Bausch & Lomb noemde de bril Ray-Ban wat zich vertaald als het uitbannen van lichtstralen (ray’s). In 1937 werd er patent aangevraagd op de naam Ray-Ban Aviator. Generaal Douglas MacArthur was de eerste die de bril droeg tijdens zijn landing op de Filipijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Franse leger heeft daarna ook de pilotenbrillen voor haar piloten ingekocht.

Tom Cruise met pilotenbril
Tom Cruise in Top Gun

In 1986 kwam de film Top Gun uit met Tom Cruise als hoofdrolspeler. De stoere piloot droeg een pilotenbril. De Ray-Ban Aviator werd daardoor zo inmens populair, dat de pilotenbril ook wel de ‘jaren 80 zonnebril’ werd genoemd. Door de film nam de verkoop van de Ray-Ban Aviator en zijn vele ‘namaak’ pilotenbrillen met 40% toe. Jongeren waren vooral helemaal in de ban van de spiegelbril.

Marketing van zonnebrillen was blijkbaar niet de core-business van Bausch & Lomb. De Ray-Ban zonnebril had ondanks zijn populairiteit in de jaren 80 ernstig aan verkoop ingeboet.  Gelukkig was daar de redder in nood en is het merk Ray-Ban in 1999 aan het Italiaanse Luxottica verkocht voor $640 miljoen. Dat bedrijf is juist een ster en marketing en sinds die tijd is de klassieke Aviator een blijvend begrip in de modewereld.

Door Luxottica is de Ray-Ban Aviator veel in films gepromoot zodat je de bril vaak in films zult tegenkomen. De pilotenbril is dus van oorsprong van het merk Ray-Ban maar tegenwoordig zijn er heel veel merken die het model verkopen. Je kunt een pilotenbril goedkoop kopen zonder duur merk.  Net als andere modellen zonnebrillen zoals de WayFairer (ook toevallig van Ray-Ban), de ronde John Lennon bril, de vlinderbril zijn pilotenbrillen gewoon aanduidingen van het type bril. In het geval van de pilotenbril is dat de druppelvormige lens.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s